nat rosasco
Niektóre firmy mogą być trochę nieuporządkowane. Bary z sokami nie należą do nich!
Musisz utrzymywać swój bar i sokowirówki w czystości. Niedopełnienie tego obowiązku może spowodować, że klienci zachorują. Cieszenie się zdrowymi napojami owocowymi i warzywnymi z sokowirówki będzie łatwe, jeśli będziesz miał plan czyszczenia. Jeśli chcesz z powodzeniem prowadzić bar z sokami, najważniejszym zadaniem, jakie musisz wykonać w ramach codziennej konserwacji, jest dokładne wyczyszczenie sokowirówki.
Niedopilnowanie czystości w zakamarkach sokowirówki może spowodować, że w napojach sokowych podawanych klientom znajdą się szkodliwe bakterie. Podobnie jak w przypadku mycia owoców i warzyw, aby uniknąć zanieczyszczenia, należy dbać o czystość sokowirówki. Choroba spowodowana zanieczyszczonym sokiem nie jest czymś, co chciałbyś zaoferować swoim klientom. Wiele rodzajów szkodliwych bakterii, takich jak e. coli, może przetrwać w soku, jeśli produkty i sokowirówka nie są utrzymywane w czystości i mają kontakt z zanieczyszczonymi produktami.
Jest to poważna sprawa, która negatywnie wpłynęła na przemysł sokowniczy pod koniec lat dziewięćdziesiątych, kiedy to w 1999 roku FDA zażądała od producentów soków umieszczania etykiet ostrzegawczych na nieprzetworzonych sokach. FDA NIE wymaga umieszczania etykiet ostrzegawczych na sokach i cydrach, które są świeżo wyciskane na szklanki i sprzedawane w barach sokowych, na targach rolnych lub w innych miejscach. Wiemy, że korzyści zdrowotne płynące z soku pochodzą ze świeżo wyciśniętych żywych enzymów, dlatego chcemy mieć pewność, że bezpiecznie otrzymujemy najzdrowszy możliwy sok.
Aby uniknąć rozwoju szkodliwych bakterii i innych przerażających zjawisk w sokowirówce, należy postępować zgodnie z poniższymi wskazówkami dotyczącymi czyszczenia sokowirówek:
- Opracuj plan czyszczenia i przestrzegaj go każdego dnia. Poświęć czas na przeszkolenie pracowników na temat znaczenia czystości w sokowirówce. Nigdy nie pozwól, aby brudna sokowirówka stała zbyt długo. Pomiędzy kolejnymi napojami możesz przepuścić przez sokowirówkę Ceado kubek wody, aby utrzymać ją w czystości. Możesz również szybko rozłożyć ją na części i opłukać kosz i misę, ponieważ są one namagnesowane i nie potrzeba do tego żadnych narzędzi, co zajmuje tylko minutę. Na koniec dnia pracy odłącz sokowirówkę od zasilania, umieść misę, kosz i pierścień zatrzymujący miąższ w ciepłej wodzie z mydłem. Użyj szczotki z nylonowym włosiem, aby wyczyścić wszystkie elementy i upewnij się, że nie pozostały żadne resztki owoców lub warzyw. Jeśli wygląda na to, że otwory w koszyku na sok są zatkane, umieść koszyk w misce z białym octem lub wodą i sokiem z cytryny. Taka nocna kąpiel usunie wszelkie przywarte resztki. Rano umyj kosz na sok ciepłą wodą z mydłem i możesz zaczynać.
- Przed wyciskaniem soku należy dokładnie umyć wszystkie produkty. Bakterie mogą żyć na zewnętrznej stronie owoców i warzyw i jeśli nie zostaną odpowiednio umyte, przeniosą się do soku. Posiadanie standardowej procedury operacyjnej obejmującej mycie i odpowiednie przechowywanie wszystkich produktów przeznaczonych do wyciskania soków jest doskonałym sposobem na podawanie wyłącznie zdrowego soku, który nie został skażony.
- Sprawdź w lokalnym wydziale zdrowia. Każdy obszar jest inny i ma inne przepisy. W różnych rejonach Stanów Zjednoczonych przepisy są bardziej rygorystyczne niż w innych. W niektórych miejscach wymagane jest, aby cały sprzęt posiadał atest NSF. Upewnij się, że znasz lokalne zasady i przepisy obowiązujące w danym regionie.
Usuń cały miąższ z kosza Ceado ES-700 za pomocą szczotki ze sztywnym włosiem.