Korzyści zdrowotne soku z sałaty

Sałata jest bogata w żelazo i mangan.

Na pierwszy rzut oka może to wyglądać dziwnie, ale sałata może być źródłem bardzo zdrowego i pysznego soku. Posiada ona wiele korzystnych mikroskładników odżywczych, ale najważniejsze z nich to żelazo, Fe, i magnez, Mg. W sałacie oba pierwiastki zawarte są na poziomie około 5 procent. Nie należy poświęcać zbyt wiele słów żelazu, jako jednemu z najbardziej istotnych pierwiastków dla prawidłowego funkcjonowania układów organizmu. Niestety, wiele przetworzonych produktów spożywczych spożywanych w dzisiejszych czasach nie zawiera żelaza w jego niezbędnej organicznej postaci. Ze względu na swoją wysoką aktywność, żelazo powinno być odnawiane częściej niż inne składniki odżywcze. Nasz organizm może magazynować pewne ilości żelaza w wątrobie i śledzionie. Te zapasy pierwiastka są wykorzystywane w nagłych przypadkach, na przykład do przyspieszonego tworzenia komórek krwi w przypadku utraty krwi lub zranienia. W śledzionie żelazo służy, wraz z innymi związkami chemicznymi, jako akumulator do ładowania krwi. Jednocześnie sałata, jak prawie wszystkie warzywa, ma stosunkowo niską zawartość sodu, co czyni ją pożądanym składnikiem każdego rodzaju soku niskosodowego.

Sałata jest bogata w żelazo i magnez.

Inną odmianą sałaty jest endywia.

Korzyści zdrowotne płynące z soku z sałaty

Inny dominujący pierwiastek w sałacie, magnez, jest korzystny dla mięśni i układu nerwowego. Różne sole Mg są niezbędne do budowy i regeneracji komórek. Sole Mg pomagają również w utrzymaniu niezbędnego poziomu płynności krwi. Normalna biochemia magnezu jest wspierana przez wapń, Ca, a wapń jest kolejnym pierwiastkiem obecnym już w sałacie w dużych ilościach (około 15 procent).

Następne pod względem ważności na liście minerałów są potas, K, (~ 30%), fosfor, P, (~10%), siarka S i krzem (~8%). Ważne jest, aby wziąć zarówno P i S z żywych, organicznych pokarmów, a następnie są one bardzo korzystne dla mózgu i układu nerwowego. Jeśli są one przyjmowane z nieorganicznych suplementów lub produktów mięsnych, ich działanie nie jest tak korzystne. Niektóre źródła podają nawet, że nieorganiczna siarka i fosfor mogą być odpowiedzialne za szereg dolegliwości nerwowych. W połączeniu z silikonem pomagają one w prawidłowym funkcjonowaniu skóry, włosów i paznokci. Silikon jest jednym z ważnych, ale często zaniedbywanych elementów biochemii organizmu.

Sałata jako sałatka znana była już w starożytności. Starożytni Grecy byli przekonani, że sałata pomaga osiągnąć głęboki sen, co nie jest takie dziwne teraz, gdy zobaczyliśmy, jak zdrowy jest jej sok. Z tego powodu regularnie podawali sałatkę z sałaty na zakończenie kolacji.

Sok z sałaty może i powinien być łączony z innymi sokami. Możliwe jest mieszanie soku z marchwi z sokiem z sałaty, gdzie marchew dodaje dużo witaminy A i sodu. Inną opcją jest przygotowanie soku z marchwi, szpinaku i sałaty, z bardzo pozytywnym wpływem na korzenie i nerwy włosów. Połączenie marchewki, zielonej papryki, lucerny i sałaty wspomoże wzrost włosów i przywróci im naturalny kolor.

Wskazówki dotyczące przygotowania soku z sałaty

Chociaż możesz preferować młode, jasnozielone liście ze środka główki sałaty, najlepsze są te o ciemniejszych odcieniach, w kolorze głębokiej zieleni. Są one najbogatsze w chlorofil i wiele innych minerałów.

Ponieważ sałata jest stosunkowo miękkim rodzajem pożywienia, dobrą radą jest wyciskanie z niej soku razem z twardszymi warzywami, takimi jak buraki czy marchew. Uzyskany w ten sposób sok będzie o wiele bardziej spójny. Zalecamy użycie sokowirówki o dużej mocy, takiej jak sokowirówka Hamilton Beach Big mouth Pro 67650.

O serwisie

Nudzą Cie codzienne posiłki?

Chciałbyś do swojej diety wprowadzić urozmaicenie?

Skorzystaj z naszych porad i wybierz odpowiednie dla siebie urządzenie, które będzie nieustannie wykorzystywane w Twojej  kuchni.

Kontakt

kontakt@modnaobsesja.pl

Galeria